Obiectivul general al proiectului:
Creșterea performanței instituționale a Universității Politehnica Timișoara, prin dezvoltarea capacității de cercetare-dezvoltare și de transfer de cunoștințe a Institutului de Cercetări pentru Energii Regenerabile - ICER, structură a UPT, prin extinderea și consolidarea activităților în domeniul de specializare inteligentă Energie, mediu și schimbări climatice, pentru a deservi cerințele de inovare ale operatorilor economici din Regiunea Vest a României, respectiv prin intensificarea colaborărilor și a vizibilității în plan național și internațional.
Obiectivul specific 1:
Crearea unei noi infrastructuri de cercetare în domeniul ”Energiei, mediului și schimbărilor climatice” care să reunească pe de o parte Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile, iar pe de altă parte cele 4 centre de cercetare ale UPT, care au activități de CDI în acest domeniu. Integrarea structurilor de cercetare mai sus menționate într-o singură platformă de cercetare multidisciplinară va asigura coerența și eficacitatea direcțiilor de cercetare existente în UPT, alinierea lor la programele de cercetare europene, creând premisele pentru dezvoltarea de domenii emergente, respectiv pentru diversificarea serviciilor oferite.
Cele 5 centre de cercetare ale UPT care vor alcătui noua platformă de cercetare interdisciplinară sunt:
- Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile (ICER)
- Centrul de cercetare pentru mecanica materialelor și siguranța structurilor (CEMSIG)
- Centrul de Cercetări pentru Procesarea și Caracterizarea Materialelor Avansate (CCPCMA)
- Centrul de cercetare “Controlul inteligent al conversiei și stocării energiei”
- Laboratorul "St. Nădășan" de Rezistența, integritatea și durabilitatea materialelor structurilor și conductoarelor
Activităţile pentru atingerea obiectivului sunt:
- Organizarea în Etapa I a unui workshop la care vor participa cercetători de la ICER și de la cele 4 centre de cercetare. Vor fi prezentate stadiul actual al cunoașterii, temele de cercetare relevante în domeniu, se vor identifica dificultățile care pot apărea, sinergii cu alte structuri de cercetare, propuneri de cooperare-dezvoltare, ofertele către potențiali beneficiari.
- În Etapele II și IV se vor derula activități specifice de achiziții a unor echipamente care să asigure o infrastructură de cercetare-dezvoltare cu grad înalt de noutate în domeniul Energiei, mediului și schimbărilor climatice. Deasemenea se vor derula servicii de mentenanță a echipamentelor existente, utilizate în cadrul proiectului.
- În Etapa IV se vor integra și testa echipamentele achiziționate în cadrul noii platforme de cercetare multidisciplinară.
Obiectivul specific 2:
Dezvoltarea de mecanisme care să crească capacitatea Universității Politehnica Timișoara de a valorifica și difuza cunoștințele și rezultatele obținute din cercetare, care să sporească pe de o parte vizibilitatea universității în plan internațional, iar pe de altă parte gradul de implicare în proiecte de cercetare cu finanțare națională și europeană.
Activităţile pentru atingerea obiectivului sunt:
- Finanțarea de granturi suport pentru participarea cercetătorilor la conferințe internaționale de prestigiu.
- Stimularea activității de cercetare doctorală din ultimul an de stagiu, prin finanțarea de stagii de 2-4 săptămâni pentru doctoranzii ale căror teme doctorat sunt conexe domeniului „Energie, mediu, schimbări climatice”, în vederea finalizării cu succes a părții experimentale a tezei de doctorat, la universități sau centre de cercetare recunoscute în domeniu.
- Finanțarea de granturi suport pentru stimularea publicării de articole științifice în reviste WOS cu largă vizibilitate, situate în prima cuartilă.
- Selecția și angajarea prin proiect a unui număr minim de 3 cercetători știintifici care vor derula activități de cercetare în domeniul „Energie, mediu, schimbări climatice”
- Identificarea oportunităților de finanțare a activităților de cercetare și elaborarea de aplicații de proiecte.
- Creșterea vizibilității internaționale, prin crearea site-ului www.research.upt.ro care să conțină informații despre infrastructura de cercetare a universității (locație, echipamente, servicii, resurse implicate), în vederea eficientizării utilizării ei, despre proiecte derulate și rezultatele acestora, despre brevetele și modele de utilitate deținute, despre serviciile pe care le poate oferi UPT în zona de CDI, dar și informații actualizate despre profilul fiecărui cercetător al universității, despre domeniile de expertiza ale fiecăruia, în scopul promovării activităților acestora către potențiali beneficiari.
Obiectivul specific 3:
Intensificarea și diversificarea ofertei de servicii de cercetare și transfer tehnologic a UPT către mediul economic, continua adaptare la nevoile de inovare ale operatorilor economici, în special ai celor din Regiunea Vest a României.
Activităţile pentru atingerea obiectivului sunt:
- Reorganizare Oficiului de Transfer Tehnologic al UPT cu atribuții în acordarea de consiliere, susținere logistică și financiară pentru brevetarea rezultatelor cercetării, pentru crearea de start-up-uri și spin-off-uri inovative și ca punct principal de contact pentru companii (în Etapa II);
- Evaluarea și identificarea brevetelor de invenție și a modelelor de utilitate cu potențial sporit de aplicabilitate și promovarea lor către potențialii beneficiari;
- Finanțarea de granturi suport destinate înființării de către cercetătorii UPT de societăți de tip spin-off /start-up, cu potențial de preluare a acestora de către mediul economic.
- Organizarea în Etapa IV a unui workshop de prezentare a noilor facilități obținute prin achizițiile de echipamente, cu scopul de a promova serviciile de cercetare-dezvoltare către mediul economic.
- Realizarea în Etapa V a portofoliului de produse, tehnologii, metode, sisteme și servicii noi sau semnificativ îmbunătățite.